Credit: Dan Pancamo
North American field guide
Semipalmated Sandpiper
Calidris pusilla
Explore this bird
Identification
Field notes
13-18 cm (5-7") Abundant in migration along East coast, rare along West. Nests on Tundra, in migration along beaches, shores, mudflats, winters in South America.
Sparrow-sized "peep" sandpiper; straight, blunt-tipped, black bill; black legs.
Summer: grayish-brown upperparts, white underparts.
Winter: grayish above, white below. Very similar Western Sandpiper usually has longer, thinner-tipped bill, higher call.
Song: "chit" or "cheh".
Details in the field
Photo gallery
Watch and learn
Videos
Voices: Semipalmated Sandpiper
Credit: Cornell Lab of OrnithologySemipalmated Sandpiper (Forsythe NWR)
Credit: Brian Henderson